iFuse operatie bij SI-klachten | Operaties | Hier Heb Ik Pijn (2024)

Een iFuse operatie wordt uitgevoerd bij mensen met chronische (langdurige) SI-klachten. iFuse is een implantaatsysteem. Met een iFuse-implantaat wordt het sacro-iliacaal (SI)-gewricht vastgezet (gestabiliseerd). Hierdoor is er geen beweging meer mogelijk in het SI-gewricht en dat zorgt voor pijnverlichting.

iFuse operatie bij SI-klachten | Operaties | Hier Heb Ik Pijn (1)


Wat zijn SI-klachten en de behandelmogelijkheden?

SI-klachten zijn pijnklachten - rondom bil en lage rug - die van het SI-gewricht komen. Het SI-gewricht is het gewricht tussen het bekken en het heiligbeen. Dit gewricht kan veel klachten veroorzaken die lijken op lage rugklachten.
SI-klachten komen veel voor. Ze zijn vaak lastig te onderscheiden van lage rugklachten.

Er zijn veel behandelmogelijkheden bij SI-klachten:

  • Fysiotherapie of bekkentherapie zijn de meest geadviseerde behandelmogelijkheden. Het effect is meestal groot. De patiënt is na behandeling klachtenvrij of heeft minder klachten.
  • Medicijnen. Een arts kan medicijnen voor de pijn voorschrijven. Deze medicijnen kunnen een korte periode geslikt worden. Soms is dit al voldoende, of in combinatie met therapie, om van de klachten af te komen.
  • Injectie. Een arts kan een injectie in het SI-gewricht geven. Hierdoor wordt het SI-gewricht direct met pijn- en ontstekingsremmers behandeld.
  • Bekkenband. Bij bekkeninstabiliteit kan een band om het bekken gedragen worden. Deze kan het bekken van buitenaf stabiliseren. Vaak is dit tijdens of na een zwangerschap een goed hulpmiddel.
  • Operatie. Wanneer bovengenoemde behandelingen niet werken, kan een operatie overwogen worden. Dit wordt altijd samen met een arts besloten. De iFuse operatie is de meest uitgevoerde operatie hiervoor.

Wat gebeurd er bij een iFuse implantaatoperatie?

Bij een iFuse operatie worden (meestal) drie implantaten gebruikt. Deze worden in het SI-gewricht geplaatst en daarmee wordt het gewricht vastgezet. Hierdoor vindt er geen beweging meer plaats. De implantaten zijn driehoekig van vorm. Op deze manier wordt ook zoveel mogelijk de rotatie van het bekken beperkt. Door een kleine snee aan de zijkant van de bil, worden de implantaten ingebracht.

Wanneer kan een iFuse operatie worden uitgevoerd?

Bij langdurige SI-klachten door instabiliteit of slijtage kan een iFuse operatie worden uitgevoerd. Een operatie is altijd de laatste oplossing van alle behandelmogelijkheden. Dus de operatie wordt alleen gedaan, wanneer alle andere behandelingen geen effect hebben.

Wat zijn de voordelen van een iFuse operatie?

Door de iFuse operatie moeten de pijnklachten afnemen. Vaak zijn mensen die een iFuse operatie krijgen ook beperkt in lopen, zitten, werken en sporten. Ook deze activiteiten moeten na de operatie weer mogelijk zijn.

De voordelen zijn:

  • Pijnvermindering.
  • Verbetering van activiteiten (staan, zitten, werken, sporten).

Wat zijn de nadelen van een iFuse operatie?

Bij elke operatie zijn er risico’s op infecties. Daarnaast heeft het vastzetten van een gewricht tot gevolg dat een ander gewricht meer wordt belast. Ongeveer 25% van de geopereerde patiënten heeft geen voordeligeffect van de iFuse operatie. Verschillende nadelen kunnen zijn:

  • Een ander gewricht wordt meer belast, wat klachten kan geven.
  • Infectie tijdens de operatie.
  • Meer pijn na de operatie. Elke operatie heeft risico’s op meer pijn. In het bekkengebied lopen veel zenuwen. Deze kunnen geraakt worden, wat tot pijn of uitval kan leiden.
  • Nadelen van narcose.
  • 25% heeft geen voordelig effect van de operatie.

Wel of niet laten opereren door middel van iFuse?

Dit is een beslissing die samen met een arts genomen wordt. Op internet wordt de ingreep vaak beschreven als wondermiddel. Veel patiëntervaringen en onderzoeken laten goede resultaten zien. Maar dit is ook direct het gevaar. De positieve verhalen worden door klinieken goed besproken. Er zijn nog weinig ervaringen bekend op de lange termijn, doordat het een vrije nieuwe behandeling is.

De onderzoeken die op dit moment zijn gedaan, zijn uitgevoerd of betaald door het bedrijf achter de implantaten. Wat wil zeggen dat de onderzoeken niet heel betrouwbaar zijn. Er zijn nog weinig tot geen goede onafhankelijke onderzoeken. In Nederland wordt de iFuse operatie om deze reden nog niet zoveel uitgevoerd. In België wordt de operatie veel vaker uitgevoerd.

De beweging in het bekken (hoe klein ook) is erg belangrijk voor een goede beweeglijkheid van de romp en benen. Het is nog onbekend wat de effecten zijn om dit centrale gedeelte van het lichaam vast te zetten. En één op de vier mensen heeft geen voordelig resultaat na de operatie, dit is nog steeds een vrij groot percentage. Uiteindelijk is het een beslissing die je samen met de arts of orthopeed neemt. Overweeg je de iFuse operatie uit te laten voeren? Vraag dan de cijfers (resultaten) op van de specialist die je wil opereren. Dit kan je helpen om de beslissing voor jezelf te nemen.


Deel dit artikel:

Gerelateerde onderwerpen

Operaties

  • Herniaoperatie
  • Knieprothese
  • Operatie SLAP laesie

Bekijk hier alle onderwerpen.

iFuse operatie bij SI-klachten | Operaties | Hier Heb Ik Pijn (2)

iFuse operatie bij SI-klachten | Operaties | Hier Heb Ik Pijn (3)

iFuse operatie bij SI-klachten | Operaties | Hier Heb Ik Pijn (4)

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

iFuse operatie bij SI-klachten | Operaties | Hier Heb Ik Pijn (2024)

FAQs

IFuse operatie bij SI-klachten | Operaties | Hier Heb Ik Pijn? ›

Een iFuse operatie wordt uitgevoerd bij mensen met chronische (langdurige) SI-klachten. iFuse is een implantaatsysteem. Met een iFuse-implantaat wordt het sacro-iliacaal (SI)-gewricht vastgezet (gestabiliseerd). Hierdoor is er geen beweging meer mogelijk in het SI-gewricht en dat zorgt voor pijnverlichting.

Hoe lang duurt de pijn bij SI-gewricht? ›

Uw behandeling van sacro-iliacale gewrichten bij SI-gewrichtspijn. Een veel gestelde vraag is: hoe lang duurt het herstel van het SI-gewricht? Gemiddeld herstelt u binnen twee tot drie weken en zullen de klachten dan ook verdwijnen.

Wat is iFuse operatie? ›

Deze ingreep noemen wij een fusie van het SI-gewricht met het iFuse-implantaatsysteem®. Bij deze ingreep plaatst de chirurg drie titanium implantaten in het SI-gewricht. Deze implantaten moeten het SI-gewricht stabiliseren en fuseren. De operatie wordt uitgevoerd via een kleine snede en duurt ongeveer een uur.

Hoe voelt pijn aan SI-gewricht? ›

Pijn aan het SI-gewricht wordt vaak gekenmerkt door: Pijn in de onderrug die doorstraalt naar de billen en soms de lies, bovenbenen en de voet. Gevoel van instabiliteit in het been. Verstoord slaappatroon.

Heb je veel pijn na operatie? ›

Bij de overgrote meerderheid van de patiënten verdwijnt pijn na een operatie na een paar dagen. In sommige gevallen ontwikkelt de postoperatieve pijn zich tot chronische pijn. Een bekend voorbeeld is het ontstaan van fantoompijn na een amputatie, maar chronische pijn kan ook ontstaan na andere chirurgische ingrepen.

Is wandelen goed voor je SI-gewricht? ›

Door regelmatig te wandelen, kun je de flexibiliteit en mobiliteit van het SI-gewricht bevorderen, wat kan bijdragen aan het verminderen van pijn en ongemak.

Hoe slapen met pijn SI-gewricht? ›

Een goede slaaphouding is cruciaal om pijn in de gewrichten te voorkomen. Voor mensen met SI-gewrichtspijn kan slapen op de zij met een kussen tussen de knieën de druk op het SI-gewricht verminderen en de houding verbeteren.

Wat is de moeilijkste operatie? ›

Wat zijn de moeilijkste operaties die je uitvoert? “Van alle operaties die ik uitvoer, zijn de slokdarmkankeroperaties het lastigst en het zwaarst voor de patiënt.

Hoe lang duurt genezing heiligbeen? ›

Wat ontzettend vervelend en pijnlijk. Dit kan zeker 6-8 weken duren voordat de pijn weg is. Je doet het goed inderdaad om zitten en liggen af te wisselen. Na deze periode zal ik wel een check-up bij een manueeltherapeut plannen.

Welke sport goed voor SI-gewricht? ›

Voor mensen die problemen hebben met hun kniegewricht is de crosstrainer het ideale alternatief voor joggen. Dankzij de elliptische bewegingen van het apparaat is zo'n training niet belastend en ondervindt u geen vervelende schokbelasting.

Is Warmte goed voor SI-gewricht? ›

Door de zenuwen naar het SI-gewricht (het gewricht tussen het heiligbeen en het bekken) te behandelen met warmte wordt de geleiding van de pijnsignalen verminderd.

Wat te doen tegen gewricht pijn? ›

Vaak gaat gewrichtspijn binnen 1 tot 2 weken vanzelf over met rust, een kompres of een drukverband. Neem in de volgende gevallen contact op met uw huisarts. Als de klachten na 2 weken niet over zijn. Bij ernstige pijn en/of rare stand van een gewricht.

Kun je SI-gewricht masseren? ›

Een tweede mogelijkheid om SI-pijn te verlichten is met een therapeutische massage. Stijfheid rond het gewricht is een veelvoorkomende oorzaak van ongemak en pijn. Professionele massage helpt om de onderrug, de billen en de benen losser en relaxter te maken, dit zorgt voor verlichting van pijn.

Wat is de meest gevaarlijke operatie? ›

Het terugplaatsen van je eigen lichaamsvet in de billen staat bekend als de Brazilian Butt Lift (BBL) en is de meest gevaarlijke plastische ingreep, met het hoogste sterftecijfer. Toen deze techniek pas werd toegepast, waren er onderzoeken die aantoonden dat 1 op de 3000 patiënten stierf als gevolg van vetembolieën.

Kan je te zwaar zijn voor een operatie? ›

Mensen met overgewicht en obesitas hebben grotere kans op complicaties voor, tijdens en na een operatie onder narcose. Volgens promovenda Chantal Boly van Amsterdam UMC heeft dit te maken met verstoringen in de doorbloeding van weefsels op het niveau van de kleinste bloedvaten: de microcirculatie.

Wat is de beste pijnstiller na operatie? ›

De bekendste zijn paracetamol en NSAID's ( zoals Ibuprofen, Diclofenac of Naproxen). In sommige gevallen is het nodig om kortdurend opioïden toe te voegen om de ergste pijn na een ingreep te overbruggen (zoals Oxycodon, Tramadol, Dipidolor of Morfine).

Hoe SI-gewricht ontlasten? ›

De behandeling van aandoeningen van het SI-gewricht

Het is belangrijk dat de patiënten veel bewegen, ook als ze klachten ondervinden. Daarnaast wordt fysiotherapie voorgeschreven. Het sacro-iliacale gewricht wordt tijdens de therapiesessies door middel van speciale oefeningen gestabiliseerd en ontlast.

Hoe voelt een ontstoken SI-gewricht? ›

Het SI-gewricht kan ontsteken en pijnklachten geven die zich bevinden in de rug en uitstralen naar de bil, lies of het bovenbeen. In sommige gevallen straalt deze zelfs uit naar de voet wat lopen moeilijk en pijnlijk maakt. Als het SI-gewricht ontsteekt, kan er sprake zijn van de ziekte van Bechterew.

References

Top Articles
Bio je 20 GODINA MLAĐI - Mirjana Karanović bila u vezi sa poznatim KOLEGOM, kaže da je sa njim imala najbolju vezu
Sideways Peace Sign Urban Dictionary
Pwc Transparency Report
Ender Dragon Pet Hypixel Skyblock
San Fernando Craigslist Pets
Shadle Park big-play combo of Hooper-to-Boston too much for Mt. Spokane in 20-16 win
Rickrolling Link Generator
Chris Wragge Illness
Who is on the FBI Most Wanted list cryptocurrency?
Spur H0 » Details Trix H0 Profi Club Modell 2009
Stella.red Leaked
Craigslist Holland Mi Pets
Logo Variations - DreamWorks Animation
Myud Dbq
Faotp Meaning In Text
J/99 – der neue Hochseerenner
Bobibanking Retail
8 Garden Sprayers That Work Hard So You Don't Have To
Craigslist Jobs Glens Falls Ny
Lorain County Busted Mugshots
Karz Insurance Quote
Learning Channel Senior Living
Tamilblasters Movie Download Isaimini
Equity Livestock Monroe Market Report
Satta King Peshawar
Nicolas Alexander Portobanco
Busse Bladeforums
Spicy Bourbon Pumpkin Pie
Kp Scheduling
91 Freeway news - Today’s latest updates
Maintenance Required Gear Selector Ecu
Pull And Pay Middletown Ohio
Eddy Ketchersid Obituary
Metro By T Mobile Sign In
Case Overview: SAMA IM01 – SFF.Network
Welcome To Vioc Pos
Craigslist Columbia Sc Com
Forums Social Media Girls Women Of Barstool
Babymukki
O2 eSIM guide | Download your eSIM | The Drop
Raz-Plus Literacy Essentials for PreK-6
Proto Ultima Exoplating
Www.craiglist.com San Antonio
Wiki Jfk Film
Family Link from Google - Family Safety & Parental Control Tools
Tacos Diego Hugoton Ks
University of Nevada, Las Vegas
German American Bank Owenton Ky
Ramsey County Recordease
Destep: 10 tips voor de scherpste destep-analyse ooit!
Evangeline Shrine Club Banquet Hall Photos
What Time Does Walmart Auto Center Open
Latest Posts
Article information

Author: Kimberely Baumbach CPA

Last Updated:

Views: 6663

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kimberely Baumbach CPA

Birthday: 1996-01-14

Address: 8381 Boyce Course, Imeldachester, ND 74681

Phone: +3571286597580

Job: Product Banking Analyst

Hobby: Cosplaying, Inline skating, Amateur radio, Baton twirling, Mountaineering, Flying, Archery

Introduction: My name is Kimberely Baumbach CPA, I am a gorgeous, bright, charming, encouraging, zealous, lively, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.