Kaos i Socialdemokratiet tre dage før valg: Nummer ét banker nummer to på plads (2024)

Med tre dage til valget banker Socialdemokratiets spidskandidat, Christel Schaldemose, nummer to på listen, Niels Fuglsang, på plads.

Fuglsang er nemlig kommet med, hvad Schaldemose betegner som et dårligt og socialt skævt forslag. Han foreslår, at alle boligejere inden 2035 skal sørge for, at deres bolig er så klimavenlig, at det mindst har energimærke E.

Det vil ramme 400.000 boligejere og koste 300.000 kroner i gennemsnit, viser tale fra Aalborg Universitet.

- Det er ikke Socialdemokratiet, der kommer med det forslag, det er noget, der står for kandidatens egen regning.

Han er medlem af Europa-Parlamentet og kandidat, så hvem er det, der bestemmer, hvad der er Socialdemokratiets politik?

- Det er mig, der lægger linjen for Socialdemokratiets politik til Europa-Parlamentsvalget. Jeg er garanten for, at det vi står for, det er socialt retfærdigt. Det Niels Fuglsang har sagt, er ikke partiets politik, det bliver ikke partiets politik, siger Schaldemose om sin kollega gennem de seneste fem år.

- Hvis man vil være helt sikker på, hvad der er Socialdemokratiets politik, skal man lytte til, hvad jeg har sagt i valgkampen.

Selv de bedste kan fejle

Niels Fuglsang er ikke bare nummer to på listen. Han var også chefforhandler på et EU-direktiv om netop energieffektivisering.

Han må jo vide, hvad han taler om?

- Selv de bedste kan jo komme til fejle. Det her er en skævert. Det her er ikke Socialdemokratiets politik. Det er mig, der tegner Socialdemokratiets politik.

Hvad har I stemt i Europa Parlamentet i forhold til det her?

- Der er vedtaget et forslag om, hvordan vi skal energirenovere boliger. Det har vi støttet. Men det forslag lægger lige præcis op til, at det er op til medlemslandene, hvordan det skal gøres. Vi har brug for at holde hånden under de folk, der bliver ramt af den grønne omstilling. Den skal være socialt retfærdig. Vi kommer ikke til at kræve, at folk skal energirenovere inden en bestemt dato.

En masse sjove, gode og mærkelige idéer

Kan du forstå, det er lidt underligt, man ikke kan stole på det, jeres kandidater siger?

- Der er en masse håbefulde kandidater, der har en masse sjove, gode og mærkelige idéer. Sådan er det i en valgkamp. Det der er helt grundlæggende for mig at slå fast er: Det er mig, der tegner partiets politik.

Men du siger, at man ikke kan stole på noget af det, nogen af jeres kandidater siger som Socialdemokratiets politik, det er dig, man skal spørge hver gang?

- Nej. Vi har selvfølgelig et partiprogram og et valgprogram, som vi går til valg på, det gør vores kandidater også. Så en gang imellem kommer der en skævert fra nogen af vores kandidater. Det her er en klar skævert. Niels Fuglsang tegner ikke partiets politik på det her område, det er mig, der gør det.

Hvad synes du om, at en af kandidaterne kommer med det her forslag nu?

- Jamen jeg synes, det er ærgerligt, at Niels Fuglsang kommer med det her forslag. For det er ikke Socialdemokratiets politik. Nu får jeg anledning til at fortælle, hvad der er Socialdemokratiets politik, og det er fint.

Har talt med Fuglsang

Når du er ude og banke Niels Fuglsang på plads, er det så, fordi du synes, det er et dårligt forslag, eller er det timingen i at udskrive en regning til 400.000 boligejere lige inden valget?

- Det er, fordi forslaget er dårligt og ikke Socialdemokratiets forslag. Vi synes, det er utrolig vigtigt, at vi balancerer den grønne omstilling, så vi har alle folk med.

Niels Fuglsang har ikke været ude og trække det tilbage hertil morgen. Kan man konkludere, at I er uenige i gruppen?

- Vi kan konkludere, at vi står i en valgkamp og fortæller danske vælgere, hvad vi vil kæmpe for i den kommende mandatperiode. Vi vil kæmpe for en ambitiøs grøn omstilling, men den skal være social retfærdig, ellers kommer vi ikke i mål med den.

Har du talt med Niels Fuglsang, om han stadig mener det her?

- Ja, det har jeg. Jeg kommer ikke til at fortælle, hvad jeg har talt med ham om, men vi har haft en drøftelse af det her, og han ved godt, at den linje, jeg tegner, det er partiets politik.

Synes du, det er et kønt forløb, at du på samme dag som en kandidat kommer med et forslag skal ud og skyde det ned?

- Vi er i valgkamp, vi har travlt, og der sker mange ting. Sådan er det. Jeg tror ikke, jeg har set nogen valgkampe alle de år, jeg har været aktiv i politik, hvor der ikke er kommet forskellige idéer.

Skyldes det her, at I er bange for at få 400.000 boligejere på nakken lige inden valget?

- Det skyldes, at det er et dårligt forslag.

Hør Schaldemose forklare i klippet her:

Kaos i Socialdemokratiet tre dage før valg: Nummer ét banker nummer to på plads (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Maia Crooks Jr

Last Updated:

Views: 5642

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Maia Crooks Jr

Birthday: 1997-09-21

Address: 93119 Joseph Street, Peggyfurt, NC 11582

Phone: +2983088926881

Job: Principal Design Liaison

Hobby: Web surfing, Skiing, role-playing games, Sketching, Polo, Sewing, Genealogy

Introduction: My name is Maia Crooks Jr, I am a homely, joyous, shiny, successful, hilarious, thoughtful, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.