2025 Tasarım Trendleri - Merehead (2024)

2025 Tasarım Trendleri - Merehead (1)

Anlaşılır bir başlık ve etkin düğmelerle Discord ana sayfası

Beyaz boşluk

Minimalizm yıllar geçse de eskimeyen bir şeydir ve modern web tasarımı, dergilerde olduğu gibi, amaca yönelik beyaz alan trendinden yararlanır.

Bu yaklaşım, kullanıcıları sitenin sayfalarına getirecek ve bir öğeden diğerine hızla geçecektir. Her bir parçanın siteyle çalışmanın ana sürecinden uzaklaşmayacağı görsel bir yapı oluşturur. Bu tür sayfaları görüntülerken gözler yorulmuyor. Beyaz alan kurallarının farkında olmak, kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesine yardımcı olur. Örnek olarak ele alalım.

2025 Tasarım Trendleri - Merehead (2)

Myles Nguyen'den modern bir web tasarımı örneği

Eğlenceli imleçler

Günümüzde, web tasarımının yeni kullanıcılara deneyim sunan alışılmadık imleçleri nasıl kullanmaya başladığını zaten fark edebilirsiniz. Web siteleri için oyun imleçlerinin uygulanması, boyutlarının veya şekillerinin değiştirilmesi, animasyon ve diğer eylemlerle ilgilidir. 2025'te her şeyi bulmak ve uygulamak kolay olacak ve site kullanıcıları yalnızca ürünle etkileşimde bulunmakla kalmayacak, aynı zamanda benzersiz bir öğeyi kullanarak harika vakit geçirebilecek.

Paolo Fornacira web sitesinde harika bir imleç seçeneği sundu. Kaydırırken harika animasyon ve piyano tonuyla farklı fotoğrafları gösterir.

2025 Tasarım Trendleri - Merehead (3)

Paolo Fornasir imzalı imleç yalnızca animasyon efektlerini değil aynı zamanda sesi de içeriyor

Yukarıdaki örnekte olduğu gibi karmaşık bir imleç yapmanıza gerek yok, ancak benzersiz ayrıntılar eklemek kesinlikle siteye farklılık katacaktır.

UX/UI'ye artan ilgi

2020 yılından bu yana web tasarımının ana trendi insana odaklanmaktır ve 2025 yılında bu doğrultuda vurgu daha da artacaktır. Aşağıdaki parametrelerle ilgilidir:

  1. Hızlı performans ve sayfa yükleme.
  2. Doğru SEO.
  3. Multimedya öğeleri.

Tasarımcıların yalnızca işlevsellik veya yaratıcılıktan yararlanmaları değil, aynı zamanda kaliteli bir kullanıcı deneyimi elde etmek için bu iki kavramı birleştirmeleri gerekir. Bu tür çalışmalarla özgünlük ve yaratıcılık unsurları içeren saf tasarıma yaslanmak mümkündür. UX, kullanıcı arayüzü, bunların hepsi insanlar için sezgisel hale gelmeli. Bu amaçla aşağıdakiler işe yarayacaktır:

  1. Fotoğraf altyazıları, resim altyazıları.
  2. Video transkripsiyonları.
  3. Dikkat dağıtıcı ayrıntıların bulunmaması.
  4. Kullanıcı dostu arayüz.
  5. Dengeli tasarım.

Her web sitesi ziyaretçisi içeriği zahmetsizce tanıyıp okuyabilmeli ve kullanımı kolay bir arayüze sahip olmalıdır. Web'de mobil gezinmenin dikkate alınması da aynı derecede önemlidir. 2025 yılına gelindiğinde çok daha fazla insan web siteleri veya uygulamalarla çalışmak için tablet ve telefon kullanacak. Trafiğin %50'den fazlası mobil cihazlardan geliyor. Kullanıcı sayısı her geçen yıl artıyor.

Başarılı, modern bir tasarım elde etmek için web sitesinin tüm bölümlerinin PC'lerde ve mobil teknolojide mükemmel olması gerekir. Bu amaçla uyarlanabilir animasyon, videografi uygundur.

2025 Tasarım Trendleri - Merehead (4)

Chobani'nin kullanıcı dostu, net ve şık mobil tasarımı

Chobani, kullanıcılara ürünlerinin kullanışlı ve duyarlı tasarımını sunuyor. Bol miktarda beyaza sahip, içeriğin okunması kolay, gereksiz unsurlar yok, bu da onu çekici kılıyor ve ürünleri için güzel fotoğraflar tüm tasarımı tamamlıyor.

Resim başlıkları

Bir resmi manşet olarak kullanma eğilimi giderek daha popüler hale geliyor. Bu moda trendi 2025 yılında da rağbet görmeye devam edecek gibi görünüyor. Bu yaklaşımla, aktif olarak insanların dikkatini çekerek, dolu bir imajla manşet yapmak mümkün. Örnek: Adidas'ın kullanıcıları kendine çekmek için nasıl kalın bir görsel kullandığına bakın. Bu, görselin Beyoncé olmasına yardımcı oluyor.

2025 Tasarım Trendleri - Merehead (5)

Adidas başlık olarak büyük bir resim kullanıyor

Yukarıdaki örnekte net bir kontrast başlığı, parlak, göz alıcı bir görüntü ve kullanıcıları sitenin sonraki sayfalarına gönderen birkaç aktif düğme gösterilmektedir.

İzleyiciler üzerinde etkili ve ilginç hikayeler

Gelecekte web siteleri ve diğer ürünlerde bir marka, bir kişi vb. hakkında anlatılar, hikayeler şeklinde bilgiler hakim olacaktır. Site veya şirketle iletişim duygusu oluşturmaya, tanınabilirliği artırmaya yardımcı olacaktır. Bu nedenle içerikte yer alan marka, ürün, reklam kampanyası hakkında doğru hikayeyi anlatmak önemlidir. Kaliteli tasarım ve ilgi çekici hikaye anlatımı, değerleri ve diğer bilgileri kesinlikle hedef kitleye aktaracaktır.

Renk trendleri

Renk trendleri de her yıl değişen bir diğer trend. Her yıl belli bir renk hakim olmaya başlıyor ve tasarımcılar tarafından giderek daha fazla kullanılıyor. Yani 2019'da mavi popülerdi, ardından nane rengi, 2021'de gri popüler oldu ve daha sonra pastel tonlar popüler oldu. Çeşitli tahminlere göre 2025 yılında Aqua rengi hakim olacak. Bu mavinin teknolojik bir tonudur. Renk trendine bir dizi rengi kapsayan degradeler de eklenir. Geniş bir kitleyle çalışmak için mükemmeldirler.

Rengin psikolojisi de aynı derecede önemli bir kısımdır. Bir şirketin yeni paletiyle bir proje üzerinde çalışmaya başlamadan önce, belirli bir renk tonunun arkasında ne olabileceğini keşfetmek önemlidir. Her şey markaya uygun olmalıdır. Örneğin, soğuk ve yumuşak renkler arka plan ve bilgi için daha uygunken, koyu ve sıcak tonlar (kırmızı, yeşil vb.) harekete geçirici mesaj için uygundur.

2025 Tasarım Trendleri - Merehead (6)

Proje ve yazılım işbirliği için Trello web sitesindeki renk düzeni örneği

Yukarıdaki görsel, yumuşak renklerin ve degradelerin resimli tasarımla kullanılmasına iyi bir örnek olarak değerlendirilebilir. Ayrıca düğmenin parlak yeşil renkte vurgulanması da her kullanıcının ilgisini çekecektir.

Gelişmiş yapay zeka ve makine öğrenimi

Yapay zeka ve makine öğrenimi giderek daha önemli hale geliyor. Yapay zekanın gelişimi hızlansa da araçlar, tasarımcılar da dahil olmak üzere geniş bir kesim tarafından daha erişilebilir hale geliyor. Yapay zeka insanların yerini almayacak ancak çeşitli görevlerin yerine getirilmesinde önemli ölçüde yardımcı olabilir.

Bu arada tasarımcılar, talep ve ihtiyaçları kısa sürede karşılamak için bir web sitesinin veya uygulamanın her ziyaretçisine kişiselleştirilmiş bir kullanıcı deneyimi sunabilecek. Yapay zeka, içeriğin kullanıcı tercihlerine veya davranışlarına göre hızlı bir şekilde özelleştirilmesine yardımcı olur.

Yapay zeka ve makine öğreniminin web tasarımına dahil edilmesi, mümkün olan en kişiselleştirilmiş etkileşimi sunar. Geliştirici iş akışları daha verimli ve daha hızlıdır.

Dijital erişilebilirlik

Bu durumda bireylerin yetenekleri ne olursa olsun herkesin erişebileceği bir tasarımdan bahsediyoruz:

  • kör;
  • sağır;
  • Disleksisi olan kişiler;
  • bilişsel engeli olan kullanıcılar.

2025 Tasarım Trendleri - Merehead (7)

Yaklaşık 7,4 milyon Hollandalı, dijital erişilebilirliğe ihtiyaç duyuyor; bu da Hollanda nüfusunun neredeyse %40'ını oluşturuyor!

2025 yılına gelindiğinde tüm yazılımların, web sitelerinin uluslararası erişilebilirlik kurallarına ve ilkelerine uyması gerekecek. Bu yaklaşımın amacı internetteki insanları dışlamak değildir.

Dijital erişilebilirliğin yanı sıra tasarım işlevselliğinden de bahsetmemiz gerekiyor. Elbette seçim her zaman uygulamanın veya web sitesinin ihtiyaçlarından, psikolojisinden gelir. Örneğin, renk psikolojisinin kullanımı sadece harika bir görünüm elde etmekle kalmaz, aynı zamanda yüksek işlevsellik elde etmeye de yardımcı olur.

2025 Tasarım Trendleri - Merehead (8)

Site veya uygulama kişiler tarafından tek bir sorun olmadan kullanılabiliyorsa tasarım erişilebilir olarak sınıflandırılır

Bu trende göre çalışarak aşağıdaki tasarım öğelerini kullanabilirsiniz:

  1. Kişilerin çoğunluğu için rahat olacak formlar.
  2. Herhangi bir cihazda okunması kolay metin.
  3. Resimleri, metni, düğmeleri vb. vurgulamak için yeterli renk kontrastına sahip öğeler.
  4. Metni ölçeklendirme yeteneği.
  5. Açıklamaları olan resimler.

Dijital olarak erişilebilen bir web sitesi, 1-2 yıl içinde oldukça popüler olacak güncel bir trend.

Çevre dostu tasarım

Çevreyle ilgili haberler her yıl önemli miktarda manşetlere çıkıyor. Küresel ısınmadan kirliliğe, yakıt tüketiminden temiz havaya kadar tüm gezegen için önemli bir konu. İnsanlar bu tür konuları daha ciddiye almaya başladı.

2024 gibi erken bir tarihte web tasarımı alanında bile çevre dostu olmaya fazlasıyla odaklanılıyor.

İlginç gerçek: İnternette bir sayfa yüklemek 0,58 gram CO2 yayar. Ancak siteyi her gün 10.000 kişi ziyaret ederse bu sayı 2,6 kg CO2'ye çıkacak!

2025 Tasarım Trendleri - Merehead (9)

Dan Tegzess'ten iyi bir örnek trendin ana sayfası

Green UX, 2025'te daha fazla popülerlik kazanacak modern bir tasarım çözümüdür. Çevresel durumu iyileştirmek için web siteleri ve tasarımlar geliştirirken aşağıdaki faktörlerin dikkate alınması önemlidir:

  1. Yeşil enerji kullanan sürdürülebilir barındırma. Güneş, rüzgar vb. olabilir.
  2. Minimalist tasarım yalnızca popüler ve 2025'te değil, aynı zamanda dayanıklıdır. Daha az kod, kaynak ve resim gerektirir; bu da çevre üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.
  3. Yeşil tasarım sayfaların, görsellerin ve videoların optimize edilmesiyle ilgilidir. Bu yaklaşım yükleme sürelerini hızlandıracak.

Açıklanan trend, müşteriler ve genel olarak dünya tarafından takdir edilecektir.

Sürükleyici 3D öğeler

Sunulan trend, kullanıcı deneyimini yeni bir gelişim aşamasına getirecek. Tasarımdaki sürükleyici 3D unsurlar sadece yeni izlenimler vermekle kalmayacak, aynı zamanda sitedeki hikayelere, bilgi aktarımına da büyük katkı sağlayacaktır.

Örneğin mağaza içi talimatların uygulanması, satın almadan önce ürünü daha iyi tanımanıza olanak sağlayacaktır. Eğitim projeleri için 3 boyutlu unsurlar, dinamik detayların yardımıyla bilginin anlaşılmasını ve algılanmasını kolaylaştıracaktır. Bu yaklaşım hedef kitle için oldukça faydalıdır, onların şirkete veya belirli bir ürüne olan bağlılığını artırır.

Three.js ve WebGL'nin yardımıyla sürükleyici öğelerin kullanımını basitleştirmek mümkündür. 3D öğelerin başarılı entegrasyonu dikkatli bir denge ile sağlanabilir. Bu tür ayrıntıların çokluğu, kullanıcıları asıl amaçtan uzaklaştırır, uygulama veya web sitesi ile çalışırken baskıya neden olur. Yalnızca tasarımın gerektirdiği durumlarda kullanılmalıdır.

«Bento Izgarası»

Tasarımcının günümüzde giderek daha sık görülebilen tam teşekküllü bir konsepti. Böyle bir eğilimin ana odağı çekici ve etkili bir web sitesi düzenidir. Resimler, metinler, düğmeler ve diğer sayfa öğeleri yapılandırılmış bir şekilde sunulmalıdır.

2025 Tasarım Trendleri - Merehead (10)

Bento Grid stiliyle denge ve orantıyı vurgulayın

Bu yönü kullanırken orantıları ve dengeyi aklınızda tutmanız gerekir. Her öğenin kendi yeri ve alanı vardır, bu da verilerin rahat ve net bir şekilde görüntülenmesini garanti eder. Ayrıca bu tür arayüzlerle çalışmak kullanıcı açısından da keyifli oluyor.

Bento Grid, her alandaki web siteleri ve uygulamalar için farklı yönlerde uygundur. E-ticaretten portföylere, etkinliğe özel yazılımlara veya bilgilendirici sitelere kadar. Trend sadece modern değil, aynı zamanda evrenseldir ve 2025 yılı projelerine uygulanmaya uygundur.

2025 Tasarım Trendleri - Merehead (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated:

Views: 5334

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.